Ontruimingssystemen

Beveiligen met zeer hoge preventie

Bij een ontruiming spelen zaken een rol die vaak over het hoofd worden gezien: paniek en tijd. Als er ontruimd moet worden is er altijd sprake van een ernstige calamiteit. Het is onvoorspelbaar hoe mensen daarop reageren. Ook al omdat een ontruiming altijd snel moet plaatsvinden. Waar moet je dan naar toe? Is dat voldoende zichtbaar?

Bij atn beveiliging redeneren we niet vanuit de verschillende categorie├źn ontruimingssystemen, maar vanuit waar mensen baat bij hebben in geval van paniek, tijdsdruk en bijvoorbeeld weinig zicht. Dat neemt niet weg dat ontruimingssystemen er in verschillende categorie├źn zijn en dat er wettelijke eisen zijn waar een systeem minimaal aan moet voldoen.

 

Vaak wordt een ontruimingssysteem samen met een brandmeldsysteem geïnstalleerd. Atn beveiliging levert installaties op volgens NEN 2575. Ontruimingssystemen zijn er in verschillende varianten:

ontruimingssystemen_atn_beveiliging

Luid alarm

Systemen met een luid alarm zijn er in twee varianten:

type 1: ontruimingssysteem met gesproken bericht mogelijkheid
type 2: ontruimingssysteem met alleen een ‘slow whoop’ signaal.

Installaties van type 1 worden uitgevoerd met luidsprekers. Bij een alarm geeft het systeem een slow whoop signaal en gesproken berichten om de ontruiming te begeleiden. Dergelijke installaties worden vooral ingezet op plaatsen waar de aanwezige mensen niet goed bekend zijn met de infrastructuur van een gebouw en de ontruimingsprocedure. Denk hierbij aan musea, gemeentehuizen of parkeergarages.

Luid alarm - type 2

Ontruimingssysteem met alleen een ‘slow whoop’ signaal.

Installaties van het type 2 geven alleen het slow-whoop signaal. Een dergelijk systeem combineren we veelal met het brandmeldsysteem in niet-openbare gebouwen of kleine openbare gebouwen.

In de norm 2575 zijn criteria opgenomen om te bepalen of een installatie van het type 1 of 2 vereist is. Het gaat hierbij onder meer om het mogelijke aantal personen en de grootte van het gebouw.

Stil alarm

Systemen met een stil alarm

Bij dergelijke systemen vindt alarmering plaats door middel van een stil alarm. Ze worden ingezet in situaties waar het eigen personeel de ontruiming begeleidt, zoals in een ziekenhuis of gevangenis. Het stil alarm kan op de volgende manieren worden uitgevoerd:

Een stil alarm via attentiepanelen op geselecteerde plaatsen. Dit wordt bijvoorbeeld op verpleegsterposten toegepast
Een stil alarm met gesproken codeberichten via een geluidsinstallatie. Een veelvoorkomende toepassing bij warenhuizen
Een stil alarm via een personenzoeksysteem (pzi)