“Het uitdagende aan het werken in een Video Alarm Centrale is dat je nooit weet wat de dag je gaat brengen.”
Alle centralisten van ATN die op de Video Alarm Centrale (VAC) werken nemen zowel de virtuele surveillancerondes als alarmverificatie voor hun rekening. “Door deze afwisseling in werkzaamheden heb je dat je gefocust en scherp blijft. Het ene moment heb je overigens meer meldingen dan het andere moment. Op de rustige momenten doen we dan ook vaak extra surveillancerondes”, aldus Koos Dirkzwager, centralist.
De centralisten kennen de gebieden waar ze de videosurveillancerondes uitvoeren op hun duimpje. Zo zijn ze in grote lijnen op de hoogte van welke auto’s bij welke panden horen. “Dat heeft als voordeel dat wanneer er een ‘onbekende’ auto staat, of deze telkens opnieuw opduikt, wij hier specifiek op kunnen surveilleren. Overigens heeft het merendeel van de gebieden waar wij videosurveillance doen (herkennings) kentekencamera’s”. Herkenningskentekencamera’s registreren enkel de kentekens van de het terrein op-, of afrijdende auto’s en toetsen deze aan de door de VBV-geregistreerde verdachte/gestolen voertuigen database. Er verschijnt een pop-up wanneer zich een dergelijk voertuig op het bedrijventerrein begeeft waardoor hierop geanticipeerd kan worden.
Wel of geen verdachte situatie
“Door alle kennis die je hebt opgedaan over onze surveillance terreinen weet je vaak snel in te schatten wanneer iets wel of niet een verdachte situatie is”. Omstreeks 20.00 uur wordt er bijvoorbeeld een bestelbusje gesignaleerd. De bus wordt geparkeerd aan de achterkant van één van de bedrijfspanden, de bestuurder belt aan en start na het openen van de deur direct met het volladen van zijn bestelbus. “Aan de verstandhouding tussen beide heren, de handelingswijze en de gedragswijze zie je gelijk dat deze situatie onschuldig is. Wanneer dit bijvoorbeeld om 23.00 uur zou gebeuren, de bestuurder eerst een rondje over het gehele terrein zou rijden, er niemand in het pand aanwezig zou zijn en de bestuurder tijdens het laden continu om zich heen zou kijken dan is de situatie verdacht”.
Wanneer dergelijke situaties zich voordoen dan wordt de mobiele surveillance (bewaking) aangestuurd. Zij zijn, in navolging op videosurveillance, de beste manier om ter plaatse te achterhalen wat de motieven zijn van ‘bezoekers’.
“De combinatie van videosurveillance en bewaking is bewezen effectief. Tijdens videosurveillance neem je nu eenmaal meer waar dan tijdens een reguliere bewakingssurveillanceronde. Je bent met je camera’s zo van de ene op de andere plek, kunt meerdere zaken gedurende een langere periode waarnemen en hoeft hierbij geeneens fysiek aanwezig te zijn. Wanneer de aanwezigheid op afstand niet meer voldoende is, dus wanneer een situatie voor het oog verdacht is, dan sturen wij de surveillancedienst erop uit om de situatie te verifiëren”.