Alarmsysteem installeren | waar moet u op letten

woensdag, januari 25th, 2017 admin

beveiliging-atn-knop

Voor de installatie van een alarmsysteem kunt u vele kanten op. En er zitten haken en ogen aan. Een alarmsysteem installeren? Ga in zee met een BORG  erkend installateur. Een paar tips en overwegingen… 

 

Wat voor alarmsysteem gaat u installeren?

 

Voor het installeren van alarmsystemen worden drie deelgebieden onderscheiden. De definiëring daarvan heeft betrekking op de eisen die aan de alarminstallatie worden gesteld. Laat u een alarmsysteem installeren, dan is het zaak met een installateur te werken die gecertificeerd is in dat specifieke deelgebied.

 

Binnen welk deelgebied valt uw alarminstallatie?

 

  • Deelgebied 1: alarminstallaties voor woningen in risicoklasse 1, 2 of 3 en alarminstallaties voor utiliteitsgebouwen in risicoklasse 1 of 2.
  • Deelgebied 2: alarminstallaties voor woningen in risicoklasse 4 en alarminstallaties voor utiliteitsgebouwen in risicoklasse 3, 3*, 4 of 4*.
  • Deelgebied 3: bouwkundige beveiligingsmaatregelen in alle risicoklassen.

 

Een bedrijf kan alleen voor deelgebied 2 gecertificeerd zijn, als het ook gecertificeerd is voor deelgebied 1 en 3.

 

Welke certificeringEN levert dat op?

 

  • Certificering deelgebied 1: BORG Alarminstallateur,
  • Certificering deelgebied 1+2+3: BORG Technisch beveiligingsbedrijf
  • Certificering deelgebied 3: BORG Bouwkundig beveiligingsbedrijf

 

Voor een compleet overzicht van de richtlijnen heeft Kiwa een handige pdf gemaakt.

 

Welke installateur kiest u?

 

Passend bij het type gebouw en de veiligheidsklasse van de installatie. Overigens bepaalt uw verzekering wat voor veiligheidsklasse minimaal vereist is. Met een BORG Technisch beveiligingsbedrijf zit u in elk geval altijd goed. Let op dit logo (en vooral op wat eronder staat):

 

Valt uw installatie in deelgebied 1, dan kunt u ook kiezen voor een installateur met de certificering Borg Alarminstallateur. Zijn er louter bouwkundige veiligheidsmaatregelen nodig dan kunt u met een BORG Bouwkundig beveiligingsbedrijf samenwerken.

 

Onderhoud alarmsysteem en opleveringsbewijs

 

Een alarmsysteem is een hoogwaardig product dat onderhoud vergt. De elektrotechnische en mechanische componenten kunnen in de loop der tijd van afstelling veranderen of er kan slijtage optreden.

 

Het bewijs is geldig voor vijf jaar, als er geen veranderingen aan de installatie plaatsvinden en als er een onderhoudsabonnement is afgesloten waarbij jaarlijks één preventieve controle wordt uitgevoerd.

ATN Beveiliging is een BORG Technisch beveiligingsbedrijf