Een op 23 april aangekondigde wetswijziging maakt het voor bedrijven en burgers mogelijk camerabeelden van strafbare feiten zoals inbraak, diefstal en vandalisme te publiceren.
Dhr. Ard van der Steur, Minister van Veiligheid en Justitie heeft op 23 april aangekondigd de regelgeving rondom het openbaar maken van camerabeelden voor bedrijven en particulieren te versoepelen. Bedrijven en particulieren kunnen door deze wetswijziging zelf, onder bepaalde voorwaarden, beelden en foto’s vrijgeven.
Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat ruim 70% van de Nederlanders en het bedrijfsleven er voorstander van zijn criminelen met behulp van digitale middelen, zoals bewakingscamera’s, uit de anonimiteit te halen. Dhr. Van der Steur zegt hier in een toelichting over:
“We vragen al langer hulp van burgers bij de opsporing.
Dan moeten we ze ook de mogelijkheden bieden die bij deze tijd passen.”
Voorwaarden
Het publiceren van de beelden is, om misbruik en schending van privacywetgeving te voorkomen, gebonden aan strikte voorwaarden. Zo moet er bij de politie aangifte zijn gedaan van een strafbaar feit, moeten zij de beelden reeds ter beschikking gesteld hebben gekregen én moeten deze dusdanig duidelijk zijn dat het misdrijf en de (vermoedelijke) dader goed te zien is. Eveneens mogen beelden van misdrijven waarbij de identiteit van de dader reeds bekend is, doordat dit bijvoorbeeld een bekende van het slachtoffer is, niet gepubliceerd worden.
Beelden van zware misdrijven zoals mishandeling, doodslag en moord vallen buiten deze wetswijziging.
Beelden van zware misdrijven zoals mishandeling, doodslag en moord vallen buiten deze wetswijziging.
De versoepeling van de wetgeving, zoals deze op 23 april is doorgevoerd, is in 2012 al voorgesteld door Dhr. Fred Teeven, destijds werkzaam als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Voor het officiële wetsvoorstel klikt u hier.