4K beveiligingscamera verovert markt

vrijdag, maart 11th, 2016 admin

De beveiligingsmarkt is continu in ontwikkeling en in navolging op de Full HD beveiligingscamera is het afgelopen jaar de 4K camera geïntroduceerd. Sony, die als eerste de 4K broadcast camera introduceerde heeft eind 2015 hun 4K camera voor de professionele beveiligingsmarkt gelanceerd. Wat is de 4K camera nu eigenlijk en wat maakt de 4K camera anders dan andere beveiligingscamera’s? ATN sprak met Friso van de Nes, Key Account Manager Sony Benelux:

 

“De Sony SNC-VM772 is één van de meest geavanceerde camera’s en geeft met zijn hoge resolutie en 1 inch. beeldsensor vlijmscherpe beelden…. Ook in moeilijke lichtomstandigheden zoals donker en tegenlicht!” 

 

Wat maakt een 4K camera voor nu de beste camera van de markt?

 

Afhankelijk van de toepassing en locatie kan een 4K camera uitkomst bieden door het hoge aantal pixels. Door dit hoge aantal pixels kun je digitaal inzoomen zonder dat je het overzicht en/of beeldkwaliteit verliest. Aangezien de resolutie van één 4K camera overeenkomt met vier vaste Full-HD 1080P camera’s kun je het aantal benodigde camera’s aanzienlijk reduceren.

 

Afhankelijk van de toepassing en locatie kan een 4K camera uitkomst bieden door het hoge aantal pixels. Door dit hoge aantal pixels kun je digitaal inzoomen zonder dat je het overzicht en/of beeldkwaliteit verliest. Aangezien de resolutie van één 4K camera overeenkomt met vier vaste Full-HD 1080P camera’s kun je het aantal benodigde camera’s aanzienlijk reduceren.

 

Wat zijn de functionaliteiten van de camera’s ten opzichte van de huidige technieken?

 

De 4K camera heeft een beeldresolutie van 3840×2160 wat overeenkomt met 8.3 megapixel. Door het hoge aantal megapixels kunnen tegelijkertijd meerdere videostreams uit de camera worden gehaald. Nu zie je vaak dat een camera uitsluitend gebruikt wordt voor overzicht of herkenning. De 4K camera kan beide. Doordat je tegelijkertijd vijf videostreams uit één 4K camera kan halen kan één stream gebruikt worden voor het totaaloverzicht en de andere vier streams voor de focus op, bijvoorbeeld voor de beveiliging relevant zijnde voorwerpen  en objecten. Een 4K camera kan dus tegelijkertijd het overzicht bewaren en focussen (herkennen).

 

De Sony 4K camera maakt gebruik van intelligent codering. Dit houdt in dat de bandbreedte automatisch sterk gereduceerd wordt. Hierdoor voorkom je dat je, door aansluiting van een 4K camera je netwerk overbelast. Door de 1 inch. sensor is de camera even lichtgevoelig als een camera met 0.06lux lichtgevoeligheid. Dit houdt in dat je een hoge resolutie camera ook kunt gebruiken in de donkere uren. Nachtbeelden zijn dus even helder als dagbeelden. Door de 4K camera over te laten schakelen naar de 20MP evidence shot-modus kun je verregaand digitaal inzoomen. (bekijk video)

 

In wat voor soort omgeving zou jij een 4K camera adviseren?

 

Ik zou een 4K camera adviseren bij parkeerplaatsen, transportbedrijven, voor stadsbewaking, terreinbewaking en havenbewaking. Op al deze locaties is het ontzettend belangrijk dat je naast overzichtsbeelden ook kwalitatief goede detailbeelden hebt.

 

Zijn er al projecten waar Sony 4K camera’s draaien?

 

Ondanks dat het product relatief nieuw is en nieuwe producten nu eenmaal een introductietijd nodig hebben zijn er al een aantal mooie projecten waar gebruik wordt gemaakt van Sony 4K camera’s. Denk hierbij aan projecten bij transportbedrijven en stadsbewaking. Op dit moment kan ik hier nog niet teveel over zeggen, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt hier binnenkort meer over gepubliceerd.

 

Welke ontwikkelingen verwacht jij op de markt?

 

In april doet Sony een productintroductie van een hoge resolutie camera met extreme lichtgevoeligheid. Door deze extreme lichtgevoeligheid lijkt het alsof nachtsituaties dagsituaties zijn. In april volgt hierover dus meer informatie.