inbraakpreventie inbraak

 

Inbraakpreventie: welke maatregelen kun je nemen om inbraak te voorkomen? Over inbraakpreventie zijn boeken en websites volgeschreven. Dat is niet voor niets. Je kunt de kans op inbraak namelijk fors reduceren – als je weet wat je moet doen. 

 

Inbraakpreventie om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden

 

Preventieve maatregelen gaan voor op beveiliging en bewaking. U kunt zelf al veel doen om leed te voorkomen. Zo wordt het overgrote deel van alle inbraken gepleegd bij gelegenheid. De inbreker ziet zijn kans, weegt het risico af en gaat ervoor. Slechts een klein deel van de inbraken wordt zorgvuldig gepland.

 

Hoe lastiger u het een inbreker maakt, hoe kleiner de kans dat uw huis, pand, bedrijf of winkel het doelwit is.

 

Gelegenheid maakt de dief

 

De afweging van een inbreker: kan ik de buit die ik zie of verwacht bereiken binnen twee minuten? Ziet een inbreker buit van gading dan weegt hij of zij af of dat het risico waard is.

 

Het kost bij een normale deur met gewone sloten of een gewoon raampje ongeveer een halve minuut om binnen te komen. Plus een minuut om de buit te pakken. Plus een halve minuut om weer weg te komen. Is twee minuten.

 

Weg met de gelegenheid

 

Zorg daarom dat buit uit het zicht is, dat is de allerbelangrijkste regel bij inbraakpreventie. Een laptop op tafel, een digitale camera in de vensterbank, het geldkistje voor de lunch in de kast zijn allemaal zaken die vlotjes worden opgemerkt door personen die zich hebben gespecialiseerd in jatten. Handtasjes, tablets, sierraden en –doosjes, boeken, zegelboekjes…

 

De lijst is eindeloos maar met een beetje gezond verstand snap je precies wat iemand wel en niet wil hebben. De elektrische brommer in de schuur… Zorg dat-ie uit het zicht is.

 

Maar als je een 121 inch televisiescherm hebt hangen, is het best lastig die uit het zicht te krijgen. Gordijnen of Luxaflex zijn de oplossing. Zorg voor gordijnen die geen licht doorlaten en dat de Luxaflex is dichtgedraaid. Dat is ook inbraakpreventie!

 

Op kantoor

 

In kantoorsituaties kan het nog knap lastig zijn. Stel, je hebt een nieuwe Apple iMac met 30” scherm. En daar staat-ie in je kantoor hartje Rotterdam. Iedereen die langsloopt ziet je werken aan je fonkelnieuwe computer. Dan is de verleiding groot om ’s avonds even terug te komen en de boel mee te nemen (en een paar weken later weer om de computer die je van de verzekering hebt geclaimd op te halen).

 

Denk als inbreker

 

Kijk goed en maak onzichtbaar. Zoals die nieuwe computer: maak ‘m onzichtbaar overdag door Luxaflex op te hangen. Of door de computer minder pontificaal in het zicht te zetten.

 

Alles uit het zicht? Bouwkundige maatregelen

 

Een inbreker heeft maar twee minuten nodig, dan is de kraak gepiept. Met bouwkundige maatregelen zorg je dat het inbreken zelf vertraagd wordt en er geen 30 seconden maar 3 minuten nodig zijn om binnen te komen. Dan wordt de afweging voor een gelegenheidsdief anders: extra veel tijd investeren om die buit te pakken te krijgen…

Gebruik veiligheidshang- en sluitwerk met SKG-keurmerk, het keurmerk van de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelbouw (SKG). Dit onafhankelijke instituut keurt beveiligingsproducten en deelt die in klassen in.

 

Die klassen zijn gerelateerd aan de inbraakwerendheid van het product.

 

Elke klasse heeft een eigen aantal sterren:

 

  • Risicoklasse 1 SKG®*            3 minuten vertraging
  • Risicoklasse 2 SKG®**           5 minuten vertraging
  • Risicoklasse 3 SKG®***        10 minuten vertraging

 

Richtlijnen verzekeraars

 

De verzekeringsbranche heeft richtlijnen opgesteld over hoe zwaar de beveiliging moet zijn. Elk erkend beveiligingsbedrijf kan aan de hand van een aantal parameters bepalen met welke maatregelen een pand minimaal beveiligd moet worden. Een bankgebouw vergt andere beveiliging dat een rijtjeshuis.

 

Elektronische maatregelen

 

Verder zijn er elektronische maatregelen: zoals alarminstallaties in soorten en maten of camerabewaking. Of dergelijke installaties nodig zijn hangt ook weer af van de verzekeraarsrichtlijnen.

 

ATN Beveiliging kan en mag het installeren

 

ATN Beveiliging is een NCP erkend Borg Technisch Installatiebedrijf. We installeren zelf de beveiligingssystemen die we ontwikkelen en adviseren.