Wat veel mensen niet weten is dat ATN een eigen Video Alarm Centrale (VAC) heeft.  In een VAC komen alarmmeldingen binnen en worden videosurveillancerondes uitgevoerd. André van Adrichem RSE is Manager van ATN Bewaking BV en ATN Videosurveillance BV.

 

Steeds vaker zie je dat de uitvoering van bewakingsdiensten worden gecombineerd met videosurveillancediensten. “Het is een perfecte combinatie. Een surveillant kan nooit op bijvoorbeeld een geheel collectief terrein aanwezig zijn, maar slechts op één enkele plaats. Door de fysieke bewakingsdiensten te combineren met videosurveillancediensten heb je de perfecte beveiligingsdienstverlening”.

Melding

Wanneer bij de VAC een melding binnenkomt schakelt de operator direct naar de plaats waar de melding en/of detectie is waargenomen. “De responstijd is hierdoor bijzonder kort. Binnen een fractie van enkele seconden heb je inzichtelijk wat er zich daadwerkelijk afspeelt op een object”. Doordat je ‘live’ kunt meekijken kun je snel en adequaat reageren.

 

Wanneer er zich daadwerkelijk een verdachte situatie voordoet wordt de bewakingsdienst aangestuurd zodat deze de situatie ter plaatse kan beoordelen. In de tussentijd houdt de operator een oogje in het zeil en volgt hij/zij op de voet waar de bewakingsdienst zich bevindt en hoe de situatie zich ontwikkeld. “Wanneer er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd melden wij dit bij de politie en zetten wij de camerabeelden via het platform Live View door naar de politiemeldkamer”. Door dit lik-op-stuk beleid wordt de kans op een daadwerkelijke inbraak en/of vandalisme geminimaliseerd. Hiermee samenhangend wordt de pakkans van eventuele verdachten aanzienlijk vergroot.

Sturing

Wat veel mensen niet weten is dat er vanuit de VAC ook sturingen worden verricht zoals het op afstand (remote) openen- en sluiten van panden. “We hebben een aantal klanten waarbij het personeel vanuit veiligheidsoverwegingen niet alleen mag openen/afsluiten. Wij hebben met hun een procedure afgesproken. In navolging op deze procedure schakelen wij live met het object waardoor wij de medewerk(st)er van afstand begeleiden in het openen/sluiten van het pand”. Kostentechnisch gezien zijn dit interessante ontwikkelingen: het meekijken op afstand bij het openen/sluiten is voordeliger dan dat je hier daadwerkelijk een beveiliger naartoe moet sturen.

 

In 2014 is de VAC van ATN verhuisd van de oude locatie op Schiphol-Rijk naar het hoofdkantoor (4e etage) in Nieuw Vennep. “Een memorabel moment. Niet alleen bieden wij onze klanten zo, letterlijk, alle beveiliging onder één dak. Ook is dit nu daadwerkelijk fysiek onder één dak aanwezig”.

Innovatiedrang

De VAC is voorzien van de modernste technieken en apparatuur. De zoektocht naar de beste, systemen, technieken en apparatuur is echter een verhaal zonder einde. “We nemen nooit genoegen met wat wij hebben. Wij willen onze klanten de beste en de meest innovatieve oplossingen bieden. Om dit te kunnen doen moet je, je wel blijven ontwikkelen”. Sinds kort is er dan ook een werkgroep gevormd die om de twee weken samenkomt om kennis en know-how te delen en eventuele verbeterplannen te maken voor de toekomst.