Wat voor alarmsysteem heb ik nodig?

zaterdag, maart 9th, 2013 admin

AlarmsysteemEen alarmsysteem of alarminstallatie is een onmisbaar onderdeel van beveiliging en bewaking. Zo’n elektronisch systeem detecteert dreigende situaties en alarmeert betrokkenen. Dreigingen zijn bijvoorbeeld insluiping, brand, vandalisme of overval. Dreigingen en situaties verschillen; ook alarmsystemen zijn er in soorten en maten. 

 

Alarmsysteem: strakke normering

 

In het Bouwbesluit 2012 liggen veel normen voor het alarmsysteem al vast. Zeker voor situaties als brand, waarbij de veiligheid van personen in het geding is. Daarnaast hanteren ook verzekeraars strenge voorwaarden.

 

Doorgaans moeten alarmsystemen worden doorgeschakeld naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC). Dat waarborgt een adequate reactie op calamiteiten. Snelle alarmopvolging is immers essentieel.

\

Bewaking tegen inbraak en vandalisme

 

Afdoende bewaking van panden en percelen is vaak een ondergeschoven kindje. We maken maar al te vaak mee dat deze pas de volle aandacht krijgt als het leed al is geschiedt. Het is echt de moeite waard om door een erkend beveligingsbedrijf te laten onderzoeken op welke plekken (extra) maatregelen nodig zijn. Zo’n bedrijf ontwerpt een doorwrocht plan om uw bedrijf te beveiligen.

 

Typen inbraakalarm

 

Het aanleggen van een inbraakalarmsysteem is vaak minder complex dan u denkt. Het alarmsysteem tegen inbraak werkt met sensoren op ramen en deuren. Ook bewegingsdetectoren zijn mogelijk, of de combinatie met camerabewaking. Wordt een raam of deur geopend, een glas ingeslagen en/of beweging gedetecteerd, dan wordt het alarm in werking gesteld. Afhankelijk van het systeem gaat een alarm af of wordt de alarmcentrale of meldkamer gewaarschuwd. U kunt er ook voor kiezen om zelf een melding te krijgen.

 

Beveiliging tegen brand

 

Brand is voor veel ondernemers een nachtmerrie. Alle reden om u er optimaal tegen te wapenen. Bij onverhoopte brand is een zeer snelle reactie van groot belang. Hoe eerder de brand wordt bestreden, hoe minder schade er is. Daarom zijn alarmsystemen voor brand (ook wel brandmeldinstallatie) gericht op vroegtijdige detectie. Sinds 2012 is de doormeldplicht naar de meldkamer van de brandweer voor de meeste bedrijven vervallen. Doormelding naar de PAC is afdoende.

 

Weten hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen brand? Ga naar de handige checklist brandveiligheid.